Friday, March 16, 2007

Chihuahua


Chihuahua este o rasă canină originară din Mexic, din statul omonim, dar s-a făcut cunoscută după anul 1900, cînd a fost adusă în SUA. Aspectul general al acestui cîine este unul de vulpiţă, cu capul mic, de forma unui măr, iar botul subţire şi uşor alungit. Rasa se împarte în două categorii: chihuahua cu păr scurt şi chihuahua cu păr lung, aceasta din urmă nefiind foarte populară, rasa fiind recunoscută mai degrabă după exemplarele cu păr scurt.
Chihuahua cu păr lung are un aspect fizic plăcut, corpul fiindu-i acoperit cu o blană foarte fină, netedă, foarte bogată în zona gîtului, ca un fular, iar la urechi prezintă franjuri de blană. Aspectul fizic îl apropie de bine-cunoscutul pekinez.
Chihuahua cu păr scurt este tipul care a preluat practic acest nume, fără a-l mai diferenţia de celălalt tip. Blana sa este scurtă şi deasă, foarte fină, dînd la atingere o senzaţie de catifea.
Exponenţii acestei rase sînt de talie mică, ideale animale de companie - rar ating dimensiuni de peste 25 cm, iar greutatea medie este de 2 kg. Un chihuahua trăieşte în medie 18-20 de ani, însă au fost înregistrate şi cazuri de astfel de patrupezi trecuţi de 24 de ani. În ceea ce priveşte înmulţirea, o femelă va avea în general 2 pui la o fătare. Chihuahua este o rasă de inteligenţă medie, acceptă educaţia, poate fi învăţat să folosească o lădiţă cu nisip asemenea pisicilor. Oricare ar fi tipul ales, blana lui trebuie îngrijită la interval de circa o săptămînă, constînd doar din periere şi pieptănare. Totuşi, pentru a arăta impecabil, este necesară o repetabilitate zilnică a acestor operaţii. Culoarea unui chihuahua poate varia de la combinaţii între alb, crem, cafeniu, maro pînă la negru.

Bile negre:
  • nu pot fi folosiţi pe post de cîini de pază
  • tendinţă ridicată de a lătra
  • tendinţă ridicată de agresivitate
  • neprietenoşi cu copiii
  • neprietenoşi cu alte animale

Bile albe:

  • extrem de longevivi
  • uşor de transportat, graţie dimensiunilor reduse
  • nepretenţioşi la mîncare
  • uşor adaptabili la spaţii de locuit restrînse
  • fideli stăpînilor

Multe vedete par să îndrăgească această rasă, din a căror amplă listă amintim pe: Demi Moore, cu a sa Vida Blue, Paris Hilton şi Thalia, ambele posesoare ale mai multor exemplare etc.Dacă staţi în cumpănă, poate filmuleţul anexat vă va convinge că un prieten chihuahua este o bună achiziţie.5 comments:

Alex said...

Hi! Your blog is very good indeed! Look at my site www.catyourway.com You might read about the most unusual feline for free (1st chapter)

Oana-Andreea Stefan said...

Thank you, Alex!
...concerning your "Black Ordinary Cat", very interesting, keep on writing!
Good luck with Chapter 2.

Anonymous said...

aha:>da' ai prieten??

Anonymous said...

That is really interesting, You are a very professional blogger.
I have joined your rss feed and stay up for looking for extra of your wonderful post.
Additionally, I've shared your site in my social networks

my web blog ... diets that work fast

Anonymous said...

Pretty! This was an extremely wonderful article. Thanks for
providing this info.

Feel free to surf to my blog post; online graduate certificates