Thursday, April 12, 2007

Pug


Cîinele Mops-Pug-Carlino provine din China şi este urmaşul cîinelui Pai, un animal de talie mică, preferat de împăraţii chinezi. Cu timpul, el a început sa fie pe placul famiilor nobile şi chiar regale din Italia, Franţa, Anglia şi mai ales Olanda, locuitorii acesteia din urmă fiind şi cei care l-au răspîndit pe continentul european. Astăzi, rasa figurează ca aparţinînd deopotrivă Angliei şi Germaniei, englezii denumindu-l pe acest cîine pug, iar nemţii mops. În ceea ce priveşte cea de-a treia denumire a sa, legenda spune că i-a fost dat un artist de la "Comedia dell'Arte" pe nume Carlino, care interpreta rolul lui Arlequino purtînd pe faţă o mască neagră exact cum este cea a acestui animal. Din cauza complexităţii numelui, în zilele noastre s-a pierdut obiceiul de a se preciza integral, rasa fiind cunoscută cel mai adesea sun denumirea simplă de pug.
Pug-ul este un cîine de talie mică spre medie, are un aspect fizic robust, un corp musculos de formă pătrată, scund, terminat în labe scurte, drepte şi groase. Expresia feţei acestui cîine poate denota tristeţe, supărare, încruntare, nervozitate, din cauza înfăţişării sale turtite şi ridate. În realitate este un cîine foarte blînd, iubit mai ales de copii datorită aspectului său pufos. Ochii pug-ului au culoare închisă, sînt mari, proeminenţi, rotunzi şi foarte blînzi, aşezaţi sub o frunte foarte lată, cutată. Urechile îi sînt mici, moi, catifelate, purtate atîrnate peste cap, niciodată erecte, cel mai des întîlnite fiind cele în formă de “trandafir”. Există şi exemplare ce au urechile mai rotunjite, cărora cunoscătorii le atribuie forma de “nasture”. Coada este scurtă şi bogată, purtată pe spate încolăcită. Blana unui pug este extrem de moale, fină şi plăcută la atingere şi necesită o îngrijire atentă, mai ales cea din zona capului, pentru care se recomandă stergerea regulată cu un tampon umed, atît pentru aspectul îngrijit dar şi pentru că impurităţile captate între pliuri îi pot afecta sănătatea. Culoarea părului poate este cel mai adesea crem-argintie, dar se întîlnesc şi exemplare a căror blană este complet neagră sau are tente de roşcat, galben, cafeniu etc. Blana va fi întotdeauna mai închisă spre vîrful urechilor şi la nas, unde are chiar forma unei măşti, dar accente de culoare închisă pot fi regăsite uneori şi pe frunte, pe cap sau sub formă de mici pete în jurul gurii.
Un pug poate atinge, în medie 5-8 kg şi rareori dimensiunile sale depăşesc 35 cm. Fiind dintotdeauna destinat companiei, cîinele pug este destul de inactiv, puţină mişcare fiindu-i suficientă, ba chiar obosindu-l. Este un cîine ideal pentru locuinţe mici, restrînse, pentru apartamente cu precădere, destul de sensibil şi la temperaturile din exterior.


Bile negre:
  • aspect fizic neagreat de toată lumea
  • are nevoie de permanentă atenţie din partea stăpînului
  • blana greu de întreţinut
  • predispus la boli (probleme oculare, sensibilitate la şocuri termice, disfuncţiuni la nivelul labelor, deformarea componentelor feţei etc.)
  • respiră zgomotos

Bile albe:

  • prietenos cu copiii, cu vizitatorii şi cu alte animale de casă
  • predispus spre bucurie şi joacă
  • uşor de dresat
  • nu necesită timp îndelungat sau spaţiu extins pentru a se menţine în formă
  • speranţă mare de viaţă (12-15 ani)
  • extrem de devotat şi afectuos cu stăpînul
  • bun cîine de pază şi de companie
  • tăcut, latră rar

Dintre vedetele iubitoare şi posesoare de cîini, o vedem astăzi pe frumoasa Jessica Alba, alături de pug-ii săi, Sid şi Nancy.


În fine, pentru a te convinge că un pug poate să îţi suplinească perfect un prieten uman, urmăreşte filmuleţul ataşat.








3 comments:

Anonymous said...

Multumesc pentru informatii interesante

Anonymous said...

My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I may as well check things out.
I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.


Here is my site ... http://safedietplans.com

Anonymous said...

These are really wonderful ideas in on the topic of blogging.
You have touched some pleasant factors here. Any way keep up wrinting.


Also visit my web site - how much should i weigh for my age and height