Tuesday, April 17, 2007

Jack Russell Terrier


Rasa canină Jack Russell Terrier are ca ţară de origine Anglia, iar numele său provine de la cel ce s-a ocupat cu formarea ei – un pastor englez pe nume Jack Russell, care i-a selecţionat dintre terrieri pe acei foarte abili la vînătoare. Deoarece vînătoarea – cu precădere cea de vulpi – era un sport nobil la acea vreme (spre mijlocul secolului al XIX-lea), pasionaţii au devenit rapid interesaţi de aceşti cîini vînători şi i-au numit terrierii lui Jack Russell (Jack Russell Terrier) sau terrierii pastorului Jack Russell (Parson Jack Russell Terrier), denumiri care s-au împămîntenit şi pe care le folosim şi noi astăzi. Între cele două tipuri există deosebiri minore, de cele mai multe ori nefăcîndu-se distincţia.
Jack Russell terrier este un cîine de talie mică, cu un aspect fizic suplu dar puternic, flexibil, cu dimensiuni mai mari în lungime decît în înălţime. Corpul se sprijină pe labe scrute şi musculoase, putîndu-se înscrie într-un dreptunghi. Ochii îi sînt mici, negri sau în culori foarte închise, conturaţi cu negru şi nu foarte proeminenţi. Urechile sînt moi, purtate căzute, iar dinţii foarte puternici. În partea dintre urechi craniul este turtit, lat şi se îngustează către bot. Coada este scurtă, purtată atît orizontal cît şi ridicată, în funcţie de dispoziţia animalului. Părul cîinelui este de cele mai multe ori neted, dar se întîlnesc şi exemplare cu blana mai aspră. În ceea ce priveşte coloratura ei, culoarea predominantă este alb, amestecat adesea cu pete cafenii, aurii, negre, brune sau combinaţii din aceste culori, dar există şi exemplare albe în totalitate, mai ales cei Parson. Petele de culoare sînt distribuite pe faţă şi urechi, despărţite mai mereu de o linie albă care divizează faţa în două părţi egale, pe corp, în mod aleatoriu, uneori ajungînd pînă la jumătatea cozii, virful acesteia rămînînd de cele mai multe ori alb. În jurul gurii pot fi întîlnite pete mai închise la culoare sau negre, iar trufa este întotdeauna neagră, chiar şi la exemplarele albe în totalitate.
Terrierul Jack Russell are, în medie, 30 cm, iar greutatea sa depăşeşte rar 6-7 kg (în general, unui kilogram îi corespund 5 cm).
Stilul de viaţă al acestui tip de cîine este unul extrem de activ, alert. Deşi astăzi este cel mai adesea destinat companiei, instinctul de vînător i s-a conservat, fiind mereu atent, plin de viaţă şi dornic de săpat. Deşi se murdăreşte repede în urma activităţilor pe care le desfăşoară, părul său este uşor de întreţinut, un simplu periaj făcut la intervale de timp chiar şi mai mari făcîndu-l să arate bine.


Bile negre:
  • are nevoie de spaţii mari, deschise, pentru a se putea dezvolta normal
  • roade dacă nu este supravegheat
  • poate deveni agresiv cu alte animale de casă mai mici decît talia sa (iepuri, hamsteri etc.)
  • nu este un animal de pază de încredere

Bile albe:

  • prietenos cu copiii şi cu alte animale
  • mare capacitate de adaptare la toate modelele de viaţă
  • bun vînător, prinde şoareci, şobolani şi se poate strecura chiar şi în vizuine
  • curajos, neînfricat nici în faţa animalelor de talie mare
  • blana uşor de întreţinut
  • destul de tăcut
  • bun animal de companie
  • inteligent, uşor de dresat
  • ascultător şi fidel stăpînului
  • îşi face mişcarea zilnică necesară sau se joacă şi singur, fără supravegherea stăpînului (îşi poartă singur de grijă)

O vedetă îndrăgostită de această rasă este Mariah Carey, care are o relaţie foarte apropiată cu exemplarul său, pe care l-a botezat chiar Jack Russell.



Pentru un scurt exerciţiu de dresat Jack Russell-ul, urmăreşte filmuleţul următor.


20 comments:

Anonymous said...

superb, asta da caine de companie. cine imi face cadou unul ?:D bj3y@email.ro

Anonymous said...

poate fi tinut afara?
sau doar in casa?

Anonymous said...

In ianuarie 2009 imi va veni un pui de 2 luni de jack russell, daca sunteti propietari ai unei astfel de rase va rog sa va postati aici adresa de mail pt a putea schimba impresii despre catelusi.Eu l-am achizitionat de la o canisa din Satul Mare http://www.jackrussellterrier.ro/
P.S. Orice sfat este bine venit

Anonymous said...

Probabil ca din SATU MARE. Orasul resedinta al Jud. Satu Mare. Daca nici macar atat nu stii, mi-e mila de catelul acela.

Anonymous said...

salutare
us_
am citit mult, m-am informat si am decis impreuna cu sotia sa achizitionam un mascul de jack russel terrier. V-as fi deosebit de recunoscator daca m-ati ajuta in actiunea de cumparare:))
orice informatie despre aceasta rasa, despre vanzare, sau despre orice legat de aceasta rasa...sunt disponibil pe mail: angus_jay@yahoo.com

va multumesc

Veronica said...

Este vorba de Carei/Satu Mare, de acolo l-am cumparat si noi pe Jack-ul nostru, un caine absolut extraordinar, inteligent, jucaus, un continuu motiv de bucurie in casa. Il iubim foarte mult si va recomandam cu drag aceasta canisa daca doriti sa achitionati :)

Lara89 said...

As dori sa i intreb pe toti cei care au cumparat un Jack Russell de la canisa din Carei, daca au avut probleme de sanatate cu vreunul din ei.
Multumesc!

Anonymous said...

Buna,

Un prieten de-al meu sia luat un Jack terrier. As vrea sa-i fac cadou cateva lucrusoare pentru catel. Ce-mi recomandat pentru aceasta rasa?

Multumesc

Anonymous said...

Salut sunt din Constanta si am si eu un caine Jack Russel Terrier si ptr cei care sunt interesati cum se prezinta acest caine
Este ascultator si jucaus si da poti sa il tii in casa(eu lam tinut iarna in casa ca era frig)cand vrea sa isi faca nevoile se duce la usa ori miorlaie ori da cu laba pe usa si ii deschizi usa isi face nevoile si intra inapoi! Ei bine eu nu stiu daca toti caini Jack Russel Terrier fac ca el.. Si mai ales nu lasati o pisica pe langa el ca o omoara de vie!!! Cand il tineam in curte 1 pisica se plimba prin curte 1 pisica cand a vazut-o el o asemana ca o vulpe si a sarit pe ea sa o omoare(zic eu) dar in final pisica a scapat cu rani usoare, ca ma bagasem eu sa il tin ca sa poata sa fuga pisica. Cam acesta este cainele eu v-am spus ca sa stiti

Anonymous said...

E un caine superb, trebuie doar sa ai timp de petrecut cu el. E foarte activ, are tot timpul chef de plimbare, eu chiar alerg impreuna cu el. Nu are neaparat nevoie de spatiu mare, roade cand e singur si stresat, asta daca are ce roade.
Eu am de vanzare 5 catelusi de 6 saptamani, sunt din cluj-napoca.
Daca vrea cineva poze sau daca sunteti din cluj-napoca sa ii vedeti chiar pe catei astept un mail la:
tudor_the_hun@yahoo.com
Pretul este mult sub pretul pietei si rasa este pura. Costul e adaptat conditiilor de trai din tara noastra, stiu ca multa lume isi doreste un catel si renunta din cauza pretului prea mare.

Mihaela said...

Salutare am de dat un puiutu de Jack Russell terrier (baietel)... e foarte dragut si extrem de energic :D s-ar juca non stop

Pentru detalii despre micut: 076.525.0517 (Mihaela)

sau la mail: mihaelaelekes@yahoo.com

Unknown said...

am si eu jack russsell si e destept si ascultator..intelege tot..e un scump.

Unknown said...

am si eu jack russsell si e destept si ascultator..intelege tot..e un scump.

Anonymous said...

I visited multiple websites except the audio feature for
audio songs current at this website is truly excellent.



Also visit my blog :: diets that work fast

Anonymous said...

Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering
if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?

Thanks a lot!

My webpage :: graduate certificates

Anonymous said...

Cine vrea sa-si cumpere catel din Satu Mare au catei foarte frumosi puse pe site www.jackrussellterrier.ro

Unknown said...

دانلود موزیک

Unknown said...

Buna ziua am și eu un jet va rog frumos să mă ajutați și pe mn cu un răspuns ii cade ff rău părul și este învățat să stea în casă ce sa ii fac sa nu-i mai cada.

Unknown said...

Mă scuzați nu a mers tastatura Jack Russell terier

Unknown said...

Mai aveți căței din aceasta rasa?