Monday, May 21, 2007

Cavalier King Charles Spaniel


După cum reiese şi din denumirea rasei, Cavalier King Charles Spaniel a fost în trecut un cîine regal, preferatul multor familii de viţă nobilă, dar mai ales de regele Charles II Stuart al Angliei, pe al cărui nume îl poartă pînă astăzi. Rasa fost dintotdeauna privilegiată, fiind asociată cu bunăstarea şi luxul, servind doar pentru companie. Provine din Japonia, dar pe la jumătatea secolului al XX-lea era cea mai populară rasă din Marea Britanie. În prezent este înregistrată în Anglia, dar cunoaşte o mare popularitate în întreaga lume şi pare să cucerească, încet-încet, o poziţie privilegiată şi în centrul şi estul Europei.
Cavalier King Charles Spaniel este un cîine de talie mică, un cîine în miniatură, proporţiile reduse făcînd chiar ca, de-a lungul timpului, să i se atribuie porecla toy (jucărie). Acest tip de cîine are capul complet aplatizat între urechile lungi, prinse sus, pline de smocuri lungi de păr, purtate căzute. Capul i se termină printr-un bot lung, de formă conică. Trupul este solid, scurt şi bine proporţionat, sprijinit pe picioare drepte, cu osatură potrivită. O caracteristică a rasei este expresivitatea ochilor, care sînt mari, nu foarte proemineţi, întunecaţi la culoare, rotunzi, destul de distanţaţi între ei, plini de viaţă şi inteligenţă. Coada acestui animal este lungă, acoperită cu blană lungă. Un obicei printre crescătorii rasei este amputarea cozii, în proporţie de maxim un sfert din lungime. Blana este lungă, mătăsoasă, curge din abundenţă pe corul animalului prezentînd uşoare ondulaţii. Culorile ei alcătuiesc o varietate mare, astfel: roşcat uniform (ruby), roşu pe un fond alb sidefiu (blenheim, în limbajul de specialitate), negru cu semne roşcate pe cap, piept şi labe, alb cu pete castanii la cap, tricolor – negru cu alb şi pete roşcate –, negru cu puncte de foc (black and tan) etc.
Cavalier King Charles Spaniel-ul este un cîine prin excelenţă pentru companie, perfect chiar pentru viaţa de apartament, datorită dimensiunilor sale foarte reduse: 20-25cm şi 6-7 kg, în medie.

Bile negre:
 • este dependent de stăpîn
 • uneori devine extrem de gălăgios
 • necesită foarte multă mişcare
 • predispus la probleme cardiace şi afecţiuni ale urechilor
 • perierea şi pieptănarea săptămînală îi sînt absolut necesare pentru a preveni încurcarea şi mătuirea blănii. O atenţie suplimentară trebuie acordată părului din spatele urechilor

Bile albe:

 • foarte devotat stăpînului
 • întotdeauna activ, vesel, dispus la joacă
 • drăgălaş şi afectuos, iubeşte copiii şi tolerează alte animale de companie
 • bun vînător
 • bun înotător
 • este un cîine inteligent, învaţă repede, deci este uşor de dresat
 • elegant, graţios, dovadă că a fost în trecut simbolul luxului şi al bogăţiei, preferatul regilor
 • speranţa sa de viaţă este mare, depăşind adesea 12 ani

Rasa a rămas pînă astăzi una foarte căutată şi îndrăgită. Drept dovadă stă şi numărul mare de celebrităţi îndrăgostite de această rasă, dintre care îi menţionăm pe fostul preşedinte al SUA, Ronald Reagan, care avea un exemplar pe nume Rex, sau actorii Charlie O'Connell, posesorul lui Lucy, şi Jennifer Love Hewitt, stăpîna lui Charlie.

În final, dacă aveţi o curte generoasă, timp şi chef de joacă, dar vă lipseşte animalul de companie, urmăriţi filmuleţul ataşat pentru a vedea exact ceea ce vă trebuie: un Cavalier King Charles Spaniel jucăuş, prietenos şi devotat.1 comment:

life said...

intr-adevar, cainele este cel mai bun prieten al omului ;)