Monday, April 2, 2007

Bull Terrier

Bull terrier-ul este un cîine de origine engleză, rasa luînd naştere în Marea Britanie prin încrucişarea binecunoscutului bulldog cu un terrier. De la acesta din urmă a împrumutat expresia capului, iar de la tipul bulldogului forma trupului. Cea mai mare răspîndire continuă şi astăzi să o aibă în Anglia, deşi rasa nou creată s-a răspîndit rapid atît în Europa cît şi în lume. Aspectul general al exponenţilor acestei rase respectă unele trăsături întîlnite la majoritatea cîinilor din clasa terrierilor – musculos, bine proporţionat, cu dinţi puternici – dar regăsim şi o serie de trăsături care îi individualizează, printre care cea mai importantă etse forma specială, ca de ou, a capului, aproape plat în partea superioară, trăsătură aparţinînd, de altfel, exclusiv acestui tip de terrier. Bull terrierul are ochii mici, apropiaţi unul de altul, înguşti, aproape triunghiulari, aşezaţi oblic şi bine afundaţi în orbite. Culoarea lor variază sensibil de la maro foarte închis la negru. Nasul este un element foarte proeminent al bull terrierului, fiind umflat şi terminîndu-se aproape în toate cazurile într-o trufă închisă la culoare. Nasul acesta bombat este adesea asemănat cu un rît şi din cauza lui bull terrierii sînt destul de des porecliţi “porci”. Urechile sînt subţiri, relativ mici şi sînt purtate erecte, cu vîrful în sus, dar nu în toate cazurile. Bull terrierul are un aer graţios, este un cîine cu o conformaţie robustă, musculatura de pe trupul său nefiind neapărat marca unui stil de viaţă alert, ci pur şi simplu o caracteristică a rasei. Coada este mai groasă la bază, dreaptă, rigidă, purtată orizontal, iar blana este scurtă, culcată pe corp, deasă şi lucioasă.
Bull terrierii sînt cîini de talie medie spre mare, ajungînd pînă la 45-50 cm şi 35-40 kg. Referitor la înmulţire, o femelă naşte în general 5 pui, dar nu este o cifră fixă. Inteligenţa de care dispune un bull terrier este excepţională, la fel şi nevoia sa de afecţiune. În privinţa culorii, blana unui bull terrier variază de la alb simplu pîna la roşiatic, arămiu, negru, tigrat sau combinaţii (bi- sau tricolore) ale acestora.

Bile negre:
  • speranţa de viaţă relativ scăzută (8-10 ani)
  • mari şanse să sufere de surzenie şi să nască şi pui cu această afecţiune (se înregistrează însă notabile ameliorări o dată cu evoluţia în timp a rasei)
  • uneori încăpăţînat, poate cauza stricăciuni dacă se plictiseşte (rozînd, în general)
  • deşi este un cîine supus, poate reacţiona violent atunci cînd este provocat (marcă a faptului că în trecut rasa era folosită pentru lupte cu cîini)

Bile albe:

  • extrem de prietenos cu oamenii, în special cu copiii
  • credincios stăpînului
  • excelent cîine de pază
  • nepretenţios la mîncare, nu implică cheltuieli mari
  • bun vînător
  • inteligent, uşor de instruit
  • nu necesită vreun antrenament special, simpla plimbare îi permite să-şi menţină în formă trupul musculos
  • are un deosebit simţ al umorului
  • excelent prieten, companie de neînlocuit
  • uşor de întreţinut, blana sa arată impecabil chiar şi îngrijită mai rar

Bull terrierul, rasă englezească prin excelenţă, se pare că este şi pe placul familiei regale din Anglia, prinţesa Anne, fiica Reginei Elizabeta, fiind posesoarea a două exemplare din această rasă.



În cele din urmă, dacă nu aţi dat încă fuga să vă achizionaţi un bull terrier, vizionaţi acest filmuleţ, deopotrivă impresionant şi convingător...

P.S.: EVENIMENT!!! Ieri, bull terrierul meu a trăit prima sa experienţă sexuală. A păcălit-o, doar a fost 1 Aprilie:)! Bravo, Athos!! La cît mai mulţi pui!

7 comments:

Anonymous said...

dragostea mea....itzi multzumesc ca esti a mea...si nu ma pierzi....crede-ma

Oana-Andreea Stefan said...

Te iubesc, Juju!

Florin said...

Sa-ti traiasca , sunt super ! Dar de unde sa scot 500 euro sa imi iau si eu un pui ? Sunt extraordinari, insa pretul este unul super mare, cel putin pentru posibilitatile mele. Am casa, curte, gradina, stau langa Marea Neagra deci e plaja, conditii sunt pentru el, dar 500 euro ... Daca ai poze cu puiutii si vrei sa mi le trimiti sa ii admir si eu , te rog . florinjianu1985@yahoo.com

Andrei said...

tin sa adaug cateva lucruri la descrierea rasei de mai sus.. durata de viata 15-12 ani , nu este bun vanator si in legatura cu dresajul nu este chiar asa usor fiind o rasa incapatanata necesita o anumita experienta daca doresti ca , cainele sa nu fie agresiv sau neascultator ... la mancar nu e pretentios nici un caine dar bull terrierul pe cat pare de dur pe dinafara pe atatea probleme are .. este destul de sensibil ... iar pretul unuia porneste de la 200 de euro daca doresti unul florin. iar cel ce il da cu 500 ori e crescator ori e teapa si a vazut ca pretu este intre 200 si 1000 + si a facut si el o impartire.

Anonymous said...

I do believe all the ideas you've introduced in your post. They are really convincing and can definitely work. Still, the posts are very short for beginners. May just you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

Also visit my weblog diet plans that work

Anonymous said...

I constantly emailed this blog post page to all my associates, as
if like to read it then my links will too.


Look into my site - safe diets

Anonymous said...

I love what you guys are up too. This type of clever work and exposure!
Keep up the excellent works guys I've incorporated you guys to my blogroll.

Here is my homepage :: http://razberriketoneslims.com