Friday, August 15, 2008

Yorkshire Terrier



Istoria rasei Yorkshire Terrier însumează mai bine de 150 de ani şi a început să se scrie în prima jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu migrarea din Scoţia în Anglia a muncitorilor din industria textilă, care au luat cu ei cîteva varietăţi de cîini terrier, în scopul de a-i folosi la prinderea şobolanilor. Prin încrucişarea tipurilor Manchester Terrier, Skye Terrier şi Dandie Dinmont Terrier a rezultat rasa Yorkshire de astăzi, care s-a răspîndit relativ repede din Anglia, ţara sa de origine, mai întîi în Statele Unite şi apoi în întreaga lume. Datorită provenienţei scoţiene a strămoşilor lui Yorkie, noua rasă a fost denumită iniţial Broken-haired Scotch Terrier, însă după 1870 s-a recurs la deumirea Yorkshire Terrier, invocîndu-se motivul că naşterea şi dezvoltarea rasei s-au făcut integral în oraşul englezesc Yorkshire.
Dacă la început exemplarele erau folosite în scopuri utilitare, spre sfîrşitul anilor 1800 s-a început să se vadă în aceşti cîini excelente animale de companie, ajungînd să fie considerat în zilele noastre un cîine de lux, asociat persoanelor bogate.
Yorkshire Terrier-ul pe care îl cunoaştem actualmente a avut în trecut dimensiuni mai mari, însă selecţii riguroase au dus la miniaturizarea speciei. Yorkie este un căţeluş de talie mică, dar cu o construcţie compactă, bine proporţionată care îl face să pare un cîine robust, puternic, în ciuda taliei pitice. Are capul mic şi aplatizat, craniul dezvoltat, botul lat de lungime medie, nas negru si maxilare puternice cu dinti uniformi. Ochii au o mărime obişnuită, sînt de culoare închisă, nergii sau căprui, extrem de vioi, denotînd o privire agilă, inteligentă. Urechile de forma literei „V” purtate ridicat sînt mici, ascuţite şi acoperite cu păr scurt. Coada este scurtata, de regulă, la jumatate din lungimea sa normala şi purtată la acelaşi nivel cu linia spatelui sau sensibil mai ridicată faţă de şira spinării. Membrele sînt drepte, musculoase, acoperite de păr, cu labe rotunde şi unghii de culoare neagră. Una dintre caracteristicile esenţiale ale rasei este blana lungă, dreaptă, perfect netedă, cu o textură foarte fină, matăsoasă, lucioasă, curgătoare, care se împarte într-o cărare de-a lungul spinării şi cade drept de fiecare parte. Culorile cele mai întîlnite la aceşti cîini sînt albastru-cenuşiu închis, maro-auriu sau negru cu nuanţe de cafeniu. Cel mai des se spune despre culoarea acestui terrier că ar fi albastru-oţel cu pete de foc. Blana puilor este, în general, neagră sau cafenie.
Ideal cîine de companie, de agrement, rasa a dezvoltat şi o varietate miniaturală, toy, care are la maturitate aproximativ 1,9 kg şi este adecvat pentru viaţa de apartament.

Bile negre:

  • moştenind personalitatea terrierilor din încrucişarea cărora a rezultat, Yorkie poate fi agresiv cu cîinii străini sau cu animalele mici (nesupravegheat, ucide rozătoarele: hamsterii, iepurii mici, porcuşorii de Guineea)
  • luat prin surprindere, speriat sau exasperat, nu ezită să muşte
  • de regulă, se dovedeşte dificil de educat în privinţa curăţeniei (greu de învăţat să-şi facă nevoile afară sau în locul special amenajat)
  • pentru a-i preveni încurcarea sau mătuirea blănii, necesită îngrijire zilnică. Părul de pe cap trebuie strîns într-o codiţă, pentru a nu-i intra căţelului în ochi şi-i afecta vederea
  • îi place să latre excesiv, însă poate fi educat să-şi piardă obiceiul
  • are probleme cu dinţii de timpuriu, de aceea dantura sa trebuie verificată şi îngrijită cu regularitate
  • probleme frecvente se întîlnesc şi la nivelul ochilor acestui cîine
  • sensibil la frig: recomandat să fie lăsat afară doar îmbrăcat pe timp de iarnă

    Bile albe:
  • prietenos cu copiii, mai ales dacă au crescut împreună, dar cu condiţia ca aceştia să nu-l trateze ca pe o jucărie (trebuie avut grijă ca micuţii să nu-l calce din greşeală sau tragă de păr). Se înţelege cel mai bine cu copiii de vîrste mai mari, mai liniştiţi
  • excelent cîine de apartament, datorită dimensiunilor sale reduse (20-22 cm – lungime, 2-5 kg – greutate)
  • este, în principal, cîine de interior, de casă, dar, din moment ce este terrier la origine, poate trăi şi afară
  • un cîine vesel, vioi, neobosit,
  • afectuos şi loial familiei
  • este un cîine sănătos, în general, fără multe afecţiuni
  • ţinut la curte, se dovedeşte un excelent vînător de şoareci şi şobolani
  • foarte bun paznic şi însoţitor. Curajos, războinic şi vigilent, latră insitent cînd simte pericolul
  • dacă i se scurtează blana, periajul săptămînal sau chiar mai rar este suficient
  • năpîrleşte foarte puţin sau chiar deloc
  • speranţa de viaţă este ridicată, ajungînd şi la 16 ani

Din rîndul vedetelor iubitoare de animale, partizane ale acestei rase sînt frumoasa Gisele Bündchen, nedespărţită de a sa Vida, Hillary Duff, stăpîna lui Jack, actriţa americană Raven-Symoné, posesoarea lui Shawty Pimp şi regretata Audrey Hepburn, îndrăgostită de al său Mr. Famous.



Pentru a vă convinge de avantajele acestei rase, urmăriţi filmuleţul ataşat, în care o căţeluşă Yorkshire Terrier îşi dovedeşte inteligenţa.





15 comments:

Mhanu said...

Frumosi cainii,sa-ti traiasca si eu am o lupoaica,si stiu cum e sa iubesti animalele.Nu este un animal,este copilul(noi asa ii spunem :) )Au si ei suflet ca si noi si daca stim sa le aratam iubire,se naste o relatie superba.

100 Ro said...

Buna,vreau sa ne adunam 100 de bloggeri,pentru a crea cel mai mare blog in limba romana,te bagi si tu?E simplu,primesti o invitatie prin e-mai de la Blogger,o accepti si blogul iti va figura pe tabloul de blog Blogger ca si cum ar fi al tau.

Anonymous said...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

online translator said...

Buna ziua ,

Vroiam sa va anunt despre un nou site , unic in Romania , prin ceea ce ofera vizitatorilor:

-Tradu orice cuvant sau text in orice limba !(romana , engleza , franceza , germana , italiana , etc)
-Asculta textul scris in Romana sau Engleza si trimite mesaje vocale la prieteni !

Daca considerati util acest site , raman recunoscator daca l-ati accepta ca si comentariu sau
daca exista posibilitatea adaugarii in blogroll .


http://www.onlinetranslator.ro/


Va multumesc ,

Tudor

Saloane tatuaje said...

caine de pitzi, dupa cum vedem si in pozele de mai jos :)

Anonymous said...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

Ferentz said...

Hello!

Moisa Adrian, pictor aerografist Iasi pe Tunning Auto.
Site-ul cu picturile mele (1700 vizite/luna in crestere): http://www.adrianmoisa.ro
As vrea sa iti propun un link exchange site-wide sau intre posturi (guest post).

Adrian Moisa, pictor aerografist

Y!mess desene_aerograf, mail desene_aerograf@yahoo.com sau la telefon 0743521412.
Mii de multumiri, Adrian

Desene animate said...

am vazut chiar zilele astea o pitzi mica, de vre-o 16 ani cu un caine dasta, saracu era lesinat de caldura, si ea era mandra de el :)

Petreceri copii said...

pacat de rasa, ca este un caine frumusel :|

produse naturiste said...

f draguti catelusii astia

linda said...

imi pareau foarte antipatici acesti caini dar acum cand am citit aceste randuri chiar mi am schimbat parerea

radiowhisper.com said...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Adi said...

Ce draguta e aceasta rasa. Catelusii sunt atat de mici si ce e si mai dragut e ca ramat asa.

Diana said...

AAAAAA!! Iubesc rasa asta. Dupa ce ies la pensie, automat imi voi lua unul.

Service GSM said...

Super